Blog


Ceremóniamester vagy vőfély: melyiket válasszam?

Milyen esetben érdemes választani az egyiket vagy másikat? Mikor jobb döntés ceremóniamestert vagy vőfélyt alkalmazni a nagy napon? Most minden fontos kérdést megválaszolunk.

Mi a különbség a ceremóniamester és a vőfély között?

Az esküvőszervezés egy komplex feladat, ami nagyon sok időt és energiát felemészt. A nagy napig rengeteg döntést kell meghozni, amik között a legkisebbek is nagy jelentőséggel bírnak. Épp ezért fontos, hogy az esküvői ülésrend megtervezésén és a menyasszonyi ruha kiválasztásán túl azt is az elején letisztázd, hogy milyen segítségre lesz szükséged.

A ceremóniamesterek és vőfélyek temérdek terhet le tudnak venni a válladról, csupán ki kell választanod, hogy melyikőjük jelentheti számodra a nagyobb támogatást. A legtöbben ugyan azt gondolják, hogy a kettő szakma és szerep azonos, viszont ez nem igaz. Még akkor sem, hogyha egyébként tényleg sok a közös vonás bennük.

A ceremóniamesterekben és vőfélyekben megegyezik, hogy:

  • a nagy nap hangulatfelelősei és házigazdái;
  • legfőbb feladatuk a násznép koordinálása és szórakoztatása;
  • szerepet játszanak az esküvői programterv kialakításában, segítik, hogy minden gördülékenyen menjen;
  • pontosan tudják, mikor van szükség rájuk, és mikor kell háttérbe vonulniuk.

De mi is akkor a különbség köztük?

Vőfély – a tradicionális esküvők hangulatfelelőse

A vőfély egy apáról fiúra szálló tradicionális mesterség, ami több száz éves múltra tekint vissza. Nem olyan rég még elképzelni sem lehetett, hogy egy lagzi percei vőfély segítsége nélkül teljenek, hiszen az ő szerepe elengedhetetlen volt.

Feladatai közé tartozott, hogy személyesen meghívja a násznép tagjait a nagy napra, majd a szertartás és lakodalom alatt irányítsa és szórakoztassa a vendégeket. Általában a menyasszony/vőlegény egy gyerekkori barátja vagy egy közeli ismerőse, rokona töltötte be ezt a szerepet.

Hiába, hogy napjainkra a klasszikus tradíciók egyre inkább a feledés homályába vesznek, vőfélyek még mindig léteznek. Megjelenésükben és viselkedésükben továbbra is követik a hagyományokat. Vőfély játékokkal mulattatják a meghívottakat, humorosak, rímekben és rigmusokban kommunikálnak, népies öltözékben figyelik és irányítják az esküvő menetét.

A vőfély feladatai

A korábbiak alapján is tisztán látszik, hogy a vőfély régen, de most is egyet jelentett: a lagzi mozgatórugóját. Bár mindig is rengeteg feladata volt, a hagyományok szerint a következők voltak a leghangsúlyosabbak:

FELADATOKMIRŐL SZÓL A FELADAT?
Menyasszony kikérése

A régi világban a menyasszony és a vőlegény az esküvő előtt még nem lakhatott egymással. Emiatt a lányt ki kellett kérni a szülői házból, ami a vőfély feladata volt.

Ez a rituálé az esküvő előtt zajlott. Ilyenkor a vőlegény, a vőlegény családja és a vőfély elment a menyasszony házához, ahol a vőfély versekbe szedve kikérte a lányt a szülői házból, hogy a szerelmesek végre együtt élhessenek tovább.

Örömszülők búcsúztatásaA menyasszony kikérésekor szintén a vőfély feladata, hogy köszönetet mondjon az örömszülőknek a házasulók nevében.
Menyecsketánc koordinálásaAmikor a menyasszony a fehér ruháját pirosra cseréli (ezzel szimbolizálva, hogy most már asszonnyá vált), kezdetét veszi a menyecsketánc. Ilyenkor a vőfély feladata meginvitálni a násznép tagjait a közös táncra.
Násznép etetése és itatásaA megvendégelésnél alatt is nagy szerepe van a vőfélynek. A különböző fogásokat ő vezeti fel, és az egész este folyamán odafigyel, hogy a vendégek ne szomjazzanak és éhezzenek.

Ceremóniamester – az esküvői ceremónia házigazdája

A ceremóniamester mint foglalkozás az elmúlt pár évben terjedt el Magyarországon. A vőfélyhez hasonlóan a lagzik központi koordinátoraként tűntek fel a színen. Ők ugyan már maguk mögött hagyták a tradicionális öltözéket és a klasszikus esküvői szokások művelését, de ennek ellenére is sokban hasonlít a szerepük a vőfélyéhez.

Már az esküvőt megelőzőleg is közrejátszanak az esküvői forgatókönyv átbeszélésében, alakításában; szinte az első perctől segítenek a házasulóknak a szervezésben. Mivel napjaink esküvői az egyedi igényekről szólnak - és ezek megvalósításában a ceremóniamesterek is részt vesznek -, így nekik még több szempontnak meg kell felelniük.

A ceremóniamester a násznép animálása mellett a lagzi első percétől az utolsóig jelen van, mint a menyasszony és vőlegény legfőbb támasza, legnagyobb segítsége. Ha kell, a fátylat igazítja meg, ha kell, akkor a szertartás helyszíne előtt összeszedi a szemetet. Probléma esetén a nagy nap főszereplői helyett keresi a megoldást, hogy az ifjú párnak tényleg “csak” a saját boldogságára kelljen koncentrálnia.

Fogalmazhatnánk úgy is, hogy a ceremóniamesterek a vőfély hagyományőrző szokásait ültetik át a jelenkorba, de egyéb segítő szerepkörökkel is kiegészítik azokat. Fontos tudni, hogy ezt a foglalkozást nők is végezhetik (női ceremóniamesterek is léteznek), míg a vőfélyek kizárólag férfiak lehettek és lehetnek napjainkban is.

A ceremóniamester feladatai

A ceremóniamestereknek tehát többféle arcuk van, és mindig azt helyezik előtérbe, amelyikre épp szükség van. Szervezők, akik hasznos tanácsokkal formálják az előkészületeket és az esküvő menetét, de emellett:

  • házigazdák, akik az esküvői pohárköszöntőn túl is vicces játékokkal és történetekkel szórakoztatják a vendégeket;
  • mentorok, akik bizonyosságot adnak a házaspárnak arról, hogy önállóan is leküzdik az esküvő napján felmerülő akadályokat;
  • jó barátok, akik mindenkivel foglalkoznak. Nagy figyelmet szentelnek az idősek szórakoztatására és ha kell, angolul is megszólalnak, hogy a külföldi vendégek se érezzék magukat kirekesztve.
  • bébiszitterek, akik könnyedén lefoglalják a kicsiket, hogy egy kicsit a szülők is elengedhessék a gyeplőt.

Tehát, a ceremóniamesterek szerepe jóval sokrétűbb – a hangulatteremtő képességük csak egy a sok közül. Nekik nem csak a násznép, hanem az ifjú pár felé is maximális figyelmet kell tanúsítaniuk.

Hogyan válasszak hangulatfelelőst az esküvőmre?

Most, hogy már ismered a vőfély és ceremóniamester feladatait, azt kell eldöntened, hogy melyikőjük szolgálná jobban az elképzeléseidet. Természetesen ezt a választást jelentős mértékben befolyásolja, hogy az esküvőd mekkora arányban lesz egyedi és modern vagy hagyományos. De egy biztos: akár egy vőfély, akár egy ceremóniamester mellett teszed le a voksodat, a következő szempontokat mindkét esetben érdemes lesz figyelembe venned.

1. Ajánlat és referencia

Ha maradéktalanul szeretnél biztos lenni abban, hogy a legjobb szakembert választod az esküvődre, mérlegelj körültekintően! Szűrd ki, hogy kik az igazi profik, és kik az önjelölt szakmabeliek – amiről például már az anyagiak is árulkodni fognak.

Egy profi munkadíja 100.000 forintnál kezdődik. A kiszállási díj, a feladatok, illetve a ledolgozott munkaórák tükrében ez persze csak feljebb kúszik, a végösszeg akár az alapdíj triplája is lehet. Viszont, aki csak autodidakta módon vállalja magára a vőfély/ceremóniamester szerepét, rendszerint nem kér ekkora összeget és referenciával sem rendelkezik.

Ezért, ha fontos számodra, hogy a támaszod hivatásos profi legyen, kérj be több ajánlatot és referenciát! Helyezd előtérbe azokat, akik számlaképesek és szolgáltatói szerződést is aláírnak, mert így előre be tudod biztosítani magad a kellemetlenségekkel szemben.

2. Személyes benyomás

Miután a hivatalos köröket lefutottad (anyagiak, referencia, számlaképesség) és leszűkült a kör, jöhet a választás szubjektív része. Mint minden együttműködés kapcsán, itt is legalább annyira fontos az első benyomás, úgyhogy, ha valaki szimpatikus, ne spórolj a személyes találkozón! Csak így tud kiderülni, hogy azonos értékeket képviseltek-e, könnyedén tudtok-e majd együttműködni.

3. Életkor

A választás alkalmával a vőfély vagy ceremóniamester életkorát is érdemes számításba venni. Ennek a násznép összetételének szempontjából van jelentősége. Egy tapasztaltabb szakember például sokkal rutinosabban és könnyedebben tudja megszólítani az idősebb korosztályt – ismeri a hagyományokat és tud is rájuk építeni. Ezzel szemben egy fiatalabb szakmabeli a saját generációjának tudja úgy fenntartani a figyelmét, hogy a táncparkett még hajnali 4 órakor is tele legyen.

Minden segítség számít

Az esküvőszervezés minden szerelmes pár életében egy csodálatos időszak, de ugyanannyira embert próbáló is. A házasságkötés előtti napokra a stresszfaktor igencsak megnövekszik; a véghajrában minden segítség jól jön.

Épp ezért gondoljuk úgy, hogy a szervezés alatt a legjobb, amit tehetsz, hogy megkeresed a tökéletes ceremóniamestert vagy vőfélyt, és hagyod, hogy valamennyi terhet levegyen a válladról. A nagy nap kizárólag rólad és a kedvesedről szól: add meg magatoknak azt a tiszteletet, hogy aznap már nem ti intézkedtek, csak felhőtlenül élvezitek az összes pillanatot!

Ha szeretnéd mi is segítünk a násznép szórakoztatásában. Egy komplett kávébárt és koktélsarkot is telepítünk az esküvőtök helyszínére, hogy vendégeitek a legigényesebb italkülönlegességek fogyasztása mellett osztozhassanak a boldogságotokban. A specialty kávékat és a minőségi koktélokat profi BestBar baristák és mixerek készítik, amikért mindenki odáig lesz!