Blog


Tippek a menyasszonyi csokor megtervezéséhez

Bár tudjuk, hogy a nagy nap szervezésekor a menyasszonyi csokor összeállítása a teendőlista végén áll, mégsem lehet rá utolsó pillanatos feladatként tekinteni. Nagyobb logisztikát igényel, mint hinnéd; elég csak arra gondolni, mennyi virágfajta, csokorforma és színvilág közül választhatsz. 

Segítségként összegyűjtöttük a témakör leghasznosabb tudnivalóit, amit a tervezéshez szükséges szempontrendszerrel is kiegészítettünk. Kezdjük is a közös ötletelést!

A menyasszonyi csokor összeállításának szempontjai

Mitől lesz tökéletes a menyasszonyi csokrod? Ha az egyedi elképzeléseid mellett általános szempontokat is figyelembe veszel! Kiindulásként ezért azt javasoljuk, hogy elsősorban a praktikusság elveit kövesd és csak ezután gyűjtsd össze az egyedi ötleteidet. Mutatjuk, hogy mire gondolunk!

#1 Esküvői virágok szezonalitása, évszakok sajátosságai

A nagy nap időpontja több szervezési feladatban is szerepet játszik. A tökéletes helyszín megtalálását, de még az esküvői virágok kiválasztását is befolyásolja. 

Egyrészt a különböző virágtípusok szezonalitása, másrészt az évszak uralkodó színei miatt. Bár utóbbi inkább csak ízlés kérdése, a tökéletes atmoszféra kialakításához mégiscsak célszerű követni a természet aktuális árnyalatait.

Őszi és téli virágcsokor

Egy őszi virágcsokor összeállításakor a virágkötők általában a bordó és sárga árnyalatait használják, míg télen inkább az ezüst és a púder színek kerülnek előtérbe. Napjainkban trendinek számítanak a kizárólag fehér virágokból készített virágcsokrok és a pasztell menyasszonyi csokrok is. Tökéletesen passzolnak majd a leghidegebb hónapok hangulatához.

A szeptemberi és októberi menyegzők közkedvelt virága például a fukszia, a dália és minden, ami a vintage menyasszonyi csokrok alapja. Csipkebogyó, szárított növények, vadvirágok, pampafű – csak, hogy párat említsünk a sok közül.

Az évszak sajátosságait figyelembe véve, télen nagy kedvencnek számít a magyal, a szegfű a gerbera és az örökzöldek. Vannak, akik ebben az időszakban tobozokkal és fagyönggyel is feldobják a végeredményt. Bár nem mindennapos megoldások, de az esküvői dekorációhoz igazítva, kivétel nélkül működnek. 

Tavaszi és nyári esküvői csokor

A tavaszi és nyári időszak egyenlő a virágkötési szezonnal, aminek köszönhetően több szempontból is könnyebb dolgod van. Amellett, hogy rengeteg alternatíva közül választhatsz, a virágok beszerzése is sokkal egyszerűbb.

Ennek ellenére nem muszáj túlzásokba esned. Egy tulipán csokor vintage stílusa vagy egy gyöngyvirágból, liliomból, nárciszból készített virágköltemény egyszerű szépsége is elképesztő látványt nyújthat. A döntés kapcsán viszont vedd figyelembe a dekoráció árnyalatait: válassz hasonló vagy komplementer színekben pompázó, különleges, szép virágokat!

#2 Az ara megjelenése és a csokor formavilága

Évszak, esküvői dekor, menyasszonyi ruha – és a sornak még mindig nincs vége. Tudtad, hogy egy virágcsokor formája (az alkatodhoz mérten) pozitívan és negatívan is befolyásolhatja a megjelenésedet? Tehát nem elég megtalálni a megfelelő virágokat még azt is el kell döntened, hogy milyen módon legyenek csokorba szedve.

Nem is gondolnád, hogy a virágkötők hányféleképp tudnak elképesztő csokrokat készíteni. A döntést megnehezíti, hogy a szakemberek egyéni kreativitásán túl, rengeteg forma létezik. A következő két táblázatban erre mutatunk klasszikus és modern példákat.

Klasszikus formacsokor, egyszerű menyasszonyi csokor

Csokor neveFormaKivitelezésHangulatEgyéb tudnivalók
Nosegaykerekegyféle apró virágokból vagy réti virágokból készítikbokréták hangulatát idézikköltséghatékony csokortípus
Kézzel kötött

- nincs konkrét formavilág

- “mintha épp most szedted volna a kertből”

hosszú szárú virágokból készül vintage hangulatot idézi, általában ilyen egy vadvirágcsokorköltséghatékony csokortípus
Kaszkád (=vízesés)hosszú csepp alakú menyasszonyi csokor

vízeséshez hasonló virágkötés: a virágok egymáson fekszenek, egyre keskenyednek

- többféle virágból készítik

grandiózus, szofisztikált esküvők kiegészítője

- feltűnő és attraktív, de nagy mérete miatt alacsonyabb menyasszonyoknak nem ajánlják (sokat kitakarhat a ruhából)

- mérete miatt nehezebb csokorfajta

Könnycsepprövid csepp alakú csokorkaszkád csokorformával megegyező készítési módmodern, előremutató

- azokhoz a menyasszonyi ruhákhoz passzol, amiknek lágy esése van és kifejezetten hosszúk

- elsősorban az alacsonyabb és/vagy teltebb alkatú menyasszonyokhoz illik (optikailag “magasíthat” és “karsúcsíthat”)

Balerinakicsi kör alakú, balerinák szoknyájára emlékeztető formapár szálból álló kompozícióromantikus, filigránleginkább törékeny alkatú hölgyeknek áll jól

Modern virágcsokor formák, extravagáns megoldások

A modern formacsokrok semmiben nem követik a hagyományos menyasszonyi csokrok stílusát. Mindig különleges virágokból és egyedi módon készítik őket, tehát itt egy klasszikus orchidea vagy frézia csokor nem jöhet szóba.

Bár némelyik forma végtelenül egyszerűen hat, de nem úgy, ahogy azt elsőre gondolnád – a kivitelezés minden esetben speciális. Emiatt a következő formájú csokrokat elsősorban extravagáns megjelenésű aráknak és a kivételes ötletek rajongóinak ajánljuk. 

Csokor neveCsokortípus különlegessége
Karcsokor
  • az ara nem a kezében tartja a csokrot, hanem a kezére fektetve
  • kevés virágból készítik, ezért pénztárcabarát csokortípus
Csóklabda
  • egy extrémebb gömb alakú csokortípus
  • kialakítás: csuklóról, szalagon lóg lefelé
Kompozit
  • a csóklabda elegánsabb verziója
  • a csokorban kizárólag szirmokból áll és így alkotja egy virág képét
Jogar
  • az egyik legextrémebb csokortípus
  • a virágok feje helyett a száruk kerül fókuszba
  • a szárakat különleges módon (szalagokkal, tüllel, stb.) díszítik

#3 Örök menyasszonyi csokor

Az esküvői csokrok nem csak élő virágból készülhetnek. Ezt mindenképp érdemes tudni, hogyha te vagy a párod pollenallergiával küszködtök.  Bár tudjuk, hogy az igazi virágok illatát és romantikáját nehéz pótolni, de hidd el, ma már gyönyörű örök menyasszonyi csokrok léteznek. 

Leggyakrabban organzából, szaténból, selyemből készítik őket, viszont rengeteg más anyagmegoldásban is találsz majd rájuk példát. Elég pár kattintás a neten és végtelen lehetőség között válogathatsz. Ha elég ügyes vagy hozzá, akkor akár te is kreatívkodhatsz – annál személyre szabottabb nem is lehetne a menyasszonyi csokrod. 

Egy örök csokornak persze hatalmas pozitívuma még az időtállóság is. Az otthonod díszeként mindig emlékeztetni fog életed legszebb perceire és a nagy nap csodájára.

Esküvőicsokor-kisokos: 3 gyakori kérdés, 3 hasznos válasz

A menyasszonyi csokor és a dobócsokor ugyanaz?

Attól függ, hogyan döntesz. Vannak menyasszonyok, akik valóban a saját csokrukat dobják hajadon rokonaik és barátnőik közé. Ezzel szemben az is gyakori, hogy erre a célra az arák külön dobócsokrot készíttetnek, az esküvői csokrot pedig megőrzik maguknak. Ha viszont egyáltalán nem szeretnéd ezt a hagyományt követni (vagy nem így), arra is megvan a lehetőséged. Ez a döntés 100%-ban rajtad áll.

Érdekesség: a menyasszonyi csokor eldobásának hagyománya

Tudtad? A menyasszonyi csokor eldobásának hagyománya az angolszász kultúrából származik. Ezért a köztudatban lévő, mai értelmezése más, mint amiért hagyománnyá vált. Mivel az esküvői csokorra a boldogság szimbólumaként tekintettek, ezért eldobása eredetileg  “csak” annyit jelentett, hogy a menyasszony megosztja a násznéppel az örömét.

Hány szálból és mennyi virágtípusból álljon az esküvői csokor?

A virágtípusok és a szálak számát javarészt a kiválasztott csokorforma határozza meg. Ahogyan a táblázatokban láthattad, vannak típusok, amik minden szempontból több virágot igényelnek (pl.: kaszkád), míg más fajták csak egyet és keveset (pl.: Nosegay). 

Ezért először azt kell kitalálnod, hogy hozzád melyik formavilág áll közelebb, azaz a te kezedben melyik áll jobban. A többi részletet nyugodt szívvel rábízhatod a virágkötő szakmaiságára.

Mennyibe kerül egy menyasszonyi csokor?

A menyasszonyi csokrok árát több tényező is befolyásolhatja. Ilyen például a méret, hiszen minél nagyobb, annál több virágot igényel, ami miatt a költségek egyre magasabbra kúsznak. Ezenkívül a virág fajtája is meghatározó – mennyire számít különlegesnek, az adott hónapban nyílik-e, stb.

Végül, de nem utolsó sorban pedig az egyedi igények és a virágkötő professzionalizmusa is módosíthatják az árazást. Általánosságban viszont azt mondhatjuk, hogy egy kicsi menyasszonyi csokor 10.000 és 20.000 forint közé esik. A díszesebb, extrémebb, nagyobb példányok viszont 40-50.000 forintba is kerülhetnek.

Esküvői virágok az esküvői járgányra

Reméljük, hogy az összefoglalónk sokat segített az ötletelésben. Mielőtt viszont hátradőlnél, van még egy kis dolgod! A menyasszonyi csokron túl, a különböző dekorációkhoz, többek között az autódíszhez is célszerű kiválasztanod a virágokat.

Ilyenkor azért már sokkal könnyebb dolgod van, hiszen csak követni kell a csokrod stílusát. Gondold végig, álmodd meg, hogy mire vágysz, mi pedig segítünk esküvői autót bérelni