Blog


Csapatépítő programok: miért és milyet szervezzünk?

Csapatépítőt szerveznél, de fogalmad sincs, melyik lenne a legjobb? Mivel tudnál összekovácsolni a csapatot? Egyáltalán milyen típusú csapatépítő programok léteznek és milyen előnyökkel járnak? Cikkünkben most elkalauzolunk a csapatépítés színes világába.

Mik azok a csapatépítő programok?

A csapatépítő tréningek - ahogy arra az elnevezés is utal - a csapatok összekovácsolásán dolgoznak. Kis cégek és nagyobb vállalatok esetében is teret biztosítanak annak, hogy a munkatársak jobban megismerhessék egymást és fejlesszék az olyan képességeiket, mint a tervezés, az együttműködés, a közös gondolkodás, a problémamegoldás és a hatékony kommunikáció. Mindezt legtöbbször a munkahely falain kívül, de feltétlenül valamilyen szórakoztató formában.

A céges csapatépítő programok programok előnyei

Egy összetartó csapat mindig hatékonyabb, kreatívabb, motiváltabb. Nézzük most meg, hogy milyen pozitív változásokat hozhatnak a csapatépítő programok a mindennapi munka során:

  • Kapcsolatépítés, szocializálódás és egymás jobb megismerése
  • Csapatmunka és a csapatteljesítmény javítása
  • Ünneplés, csapatszellem, szórakozás és motiváció
  • Együttműködés, valamint az innováció és a kreativitás elősegítése
  • Hatékonyabb kommunikáció
  • A vállalati kultúra erősödése
  • A munkavállalók megbecsülésének elismerése
  • Kapcsolatépítés más csapatokkal, osztályokkal
  • A munkavállalói elkötelezettség és morál javítása
  • A munkatársi barátságok erősítése

ÉRDEKESSÉG: Vizsgálatok szerint a munkavállalók 73%-a szeretné, ha cégük többet fektetne a csapatépítésbe. Az alkalmazottak szerint a csapatépítő programok ösztönzik a kreativitást, javítják a kommunikációt, jobb csapatmorált teremtenek.

A csapatépítő tréning programok típusai

Nagyon sokféle csapatépítő létezik, de a programoknak alapvetően négy fő típusa van:

Beltéri csapatépítő programok 

A beltéri csapatépítő programok közé sorolhatunk bármit, amit a négy fal között lehet végezni. Sok cég azért szereti az indoor programokat, mert kevésbé vannak kitéve az időjárás viszontagságainak. Akár esik, akár fúj, beltérben a csapat bármikor összejöhet, hogy együtt dolgozzanak a kapcsolatokon és a célokon. Nyugodt környezetet biztosít anélkül, hogy bárkit túlságosan kimozdítana a komfortzónájából, ellentétben például egy extrém quad-túrával.

Az indoor csapatépítő programok közé tartoznak többek között a társasjátékok, a kvízjátékok, a szabadulószobák. Mind-mind örömöt és inspirációt jelenthetnek a csapattagoknak, lehetővé téve számukra, hogy erősítsék a csapatszellemet, tanuljanak és fejlődjenek.

EXTRA TIPP: Ha egy igazán lazulós, jó hangulató beltéri csapatépítőben gondolkodsz akár az iroda vagy tárgyaló is hangulatos bárrá alakítható, ahol garantáltan mindenki jól érzi magát. A BestBar bárhová elviszi elegáns mobil bárpultjait és már kezdődhet is a fantasztikus hangulatú kóstoló.

Szabadtéri csapatépítő programok 

A kültéri csapatépítő programok nyilvános helyen, például egy parkban vagy tóparton, esetleg a hegyekben zajlanak. Tanulmányok szerint a természetben töltött idő pozitív hatással van a koncentrációra és jó közérzetet teremt, kiváló ellenszere a munkahelyi stressznek.

Az outdoor csapatépítő programokról a résztvevők rendszerint feltöltődve térnek vissza és az összetartás és a teljesítmény kellemes érzése az irodába visszatérve is megmarad. 

A leggyakoribb kültéri csapatépítő programok például a közös túrák, váltóversenyek, különféle sportok és fizikai erőpróbák, extrém kalandok.

Helyspecifikus csapatépítő programok

Nagyon gyakoriak azok a csapatépítők, ahol a csoport tagjai egy adott helyszínen gyűlnek össze. Ilyen helyszínspecifikus tevékenységek lehetnek a helyi önkéntes munkák, a közös ebédek, vacsorák.

Virtuális vagy online csapatépítő programok

Bár a távmunka egyáltalán nem új jelenség, a világjárvány idején exponenciálisan nőtt a home office-ra áttérő munkavállalók száma. 

Nem csoda tehát, hogy sok csapatépítő tréning is az online térbe költözött. Számos olyan program létezik, amely akár a távoli teamtagok összekovácsolására is remek alkalmat nyújt. Ezek többnyire videochaten keresztül zajlanak. 

Egyes virtuális csapatépítő programok bizonyos helyi elemeket is tartalmaznak, például a résztvevőknek postai úton küldenek dolgokat, így különböző rejtvényeket, festő készletet, társasjátékot stb.  A leggyakoribb virtuális tevékenységek közé tartoznak a kvízjátékok, a szabadulószobák vagy tehetségkutatók.

Speciális csapatépítő programok: ötletek különleges igényekre

Most, hogy megnéztük a négy alaptípust, lássunk olyan csapatépítő tréningeket, melyek egy-egy téma köré épülnek vagy különleges igények szerint szervezik őket.

Olcsó csapatépítő programok

Bár az utóbbi időben sok cég jelentősen vágott a  büdzséből, a csapatépítés még mindig prioritásnak számít, hiszen így növelhető a csapat elkötelezettsége és motivációja. Ha kicsi a költségvetés, érdemes low-cost programokban gondolkodni, mert szerencsére akadnak szép számmal.

Ilyen lehet például a komikus PowerPoint prezentáció, egy piknik saját készítésű ételekkel, alacsony költségvetésű főzőverseny, irodai szabadulószoba, házi stand-up bajnokság stb.

Villám csapatépítő programok

Az emberek többségének, ha a csapatépítő tevékenységekre gondol, az 1 napos csapatépítő programok vagy a többnapos elvonulások jutnak eszébe. Azonban egyáltalán nem szükséges több nap ahhoz, hogy jól érezzük magunkat. Rengeteg olyan csapatépítő tevékenység létezik, amely rövid idő alatt is biztosíthatja a tréningek előnyeit.

A villám programokban vagy játékokban az a nagyszerű, hogy gyakrabban is sort keríthetünk rájuk, mint mondjuk egy nagyobb költségvetésű csapatépítésre. 

Míg sok cég a büdzsé egy részét negyed- vagy félvénete, sokhelyütt pedig csak évente költheti grandiózusabb programokra, addig a csapat elképzelhető, hogy még jobban is örül a heti-kétheti kis esemény bonbonoknak.

Teret adhatunk  a csapatépítésnek például egy rendszeres meeting előtt vagy a hét lezárásaként. Ilyenkor a munkatársak már kimerültebbek, ezért egy jó játék, közös ebéd, tombola, sütizés, feltöltő hatással lehet mindenkire. 

Ez akkor is igaz, ha új munkatárs érkezik és szeretnénk, ha hamar beilleszkedne a csapatba. 

Őszi csapatépítő programok

A csapatépítő programok számára ideális időszak az ősz. Mindenki túl van már a jól megérdemelt nyaraláson, jöhetnek a szuper programok a hűvösebb napokon.  Az ősz slágere, a sütőtök, amire sokféle közös időtöltés épülhet, a tökfaragástól a sütőtökös menük készítéséig. Ne feledkezzünk el az Oktoberfestről sem, egy saját kis céges sörfesztivál remek mulatság lehet. Ugyanígy ha ősz, akkor borok. A pincejárás, borkóstolás is tuti Jolly Joker.

Téli csapatépítő programok 

A hidegebb hónapokban sokszor kisebb a munkakedv, ezért nem árt felfűteni a hangulatot egy közös összejövetellel.

Két fő oka van annak, hogy az évnek ebben az időszakában sokan kimerültnek és erőtlennek érzik magukat. Egyrészt a sokszor rendkívül fárasztó ünnepi időszak a vendégségekkel, sütés-főzéssel, év végi hajtással. Másrészt a sötét, hideg napok sokak számára hoz depressziósabb évkezdést.

A kori-, sí- és snowboard oktatás hagyományos téli aktivitásnak számít, de nagyon népszerű a motoros szánozás, a különböző gyalogtúrák és természetesen a közös wellness. 

Izgalmas csapatépítő programokat keresel? Szerezz élményt a BestBarral!

Csapatépítő tréningjeinket a Te kívánságaidnak megfelelően szervezzük meg. Felhőtlen szórakozásI kínálunk akár a BestBarnál, akár saját helyszíneden vagy online. Italkóstoló csomagjainkat kizárólag prémium kategóriás italokból állítottuk össze, hogy valóban nem mindennapi élményt nyújtsunk mindenki számára. 

Válaszd ki milyen italokat szeretnél jobban megismerni, hol szeretnéd megrendezni az eseményt, és rendeld meg a legmenőbb

 csapatépítő programot!