Blog


Esküvői dekoráció kisokos: tippek az esküvői díszítéshez

Ezek egyike az esküvői dekoráció, ami talán a leginkább meghatározza a kivételes esemény hangulatát. 
Ezért is lényeges, hogy képben legyél a sokféle látványelem, esküvői díszlet és kellék kapcsán, tudd, hogy milyen variációkból válogathatsz - és egyáltalán, hogyan fogj neki a dekoráció kialakításának. 

Ebben a posztban áttekintjük mindazt, ami esküvői dekor témában alapvető információnak számít, mint például:

 • az esküvői dekoráció lényegesebb elemeit;
 • az olcsó esküvői dekoráció kérdése kapcsán kitérünk az “esküvői díszítés házilag vs. esküvői dekoratőr” dilemmára;
 • foglalkozunk a legnépszerűbb esküvői dekorációs témákkal;
 • végül pedig néhány praktikus tippet adunk arra nézve, miben tudunk mi segíteni, hogy a nagy nap igazán különlegessé váljon számotokra és a vendégek számára egyaránt.

Vágjunk is bele!

Az esküvői dekoráció legfontosabb elemei

Mielőtt nekilátsz ötletelni életed legfontosabb napjának vizuális megvalósításán, érdemes sorra venni, mi minden tartozik bele ebbe a kategóriába. Tegyük hozzá, hogy a lista korántsem teljes, hiszen az esküvő helyszínétől, tematikájától, költségvetésétől függően a lehetséges dekorációs elemek listája szinte a végtelenségig bővíthető. Az alábbi felsorolás ugyanakkor támpontot adhat a tervezéshez, hiszen a legfontosabb elemeket tartalmazza.

Alapvető esküvői dekorációs kellékek
 

Székszoknya - Nem számít, hogy néz ki a szék, amire kerül, a végeredmény mindenképpen elegáns és ünnepi. Fontos, hogy színe és anyaga illeszkedjen az összképbe.

Székmasnik, szalagok - Tovább fokozza a székszoknya hatását, de ha a székek önmagukban is dekoratívak és illeszkednek az esküvői dekorációba, enélkül is használhatóak.

Asztali futó - Nem hiányozhat a főasztalról és a különálló vendégasztalokról sem, de hosszú asztalokat is díszíthetünk vele (ilyenkor hosszában szokták feltenni). Fontos, hogy a székszoknyák és -masnik színével harmonizáljon.

Esküvői főasztal dekoráció - A főasztal kitüntetett figyelmet kap az esküvőn - nem csak átvitt értelemben, szó szerint is. Igazi művészet megtalálni az arany középutat, hogy a főasztal díszítése kellően figyelemfelkeltő, érdekes és kreatív legyen, anélkül, hogy a kelleténél harsányabb, hivalkodóbb, frivolabb lenne. Az is fontos, hogy a főasztal dekorációs elemei - az asztali virág, az egyéb asztaldísz(ek) és a háttér - mind egymással, mind a dekoráció többi elemével harmonizáljanak.

Esküvői kártyák - A meghívók és az ültetőkártyák egyik esküvőről sem hiányozhatnak. Szerepük kettős:  designjuk meghatározó eleme az esküvői dekorációnak, de legalább ilyen fontos, hogy tájékoztató funkciójukat is hatékonyan ellássák. 

Az esküvői virágdekorációk és -kiegészítők

Az esküvői asztaldekoráció majdhogynem elképzelhetetlen virágok nélkül - de korántsem ez az egyetlen terepe az esküvői virágdekorációknak. Mondhatjuk, hogy virágok nélkül nincs esküvő, így szerepük meghatározó a a látvány és a hangulat szempontjából. (Nem véletlenül foglalkozunk velük külön alfejezetben.)

A legkönnyebb dolgunk tavasszal és nyáron van, hiszen ilyenkor valóságos virágözönnel találkozhatunk a piacokon és a virágüzletekben. Jácint, tulipán, orgona, gyöngyvirág, gerbera - talán ezek a legnépszerűbbek, de hosszan sorolhatnánk a friss tavaszi virágokat, amelyekkel feldobhatjuk az esküvő hangulatát.

Ősszel nagyobb szerepet kapnak a száraz kiegészítők, de még télen sem kell lemondanunk a dekoráció részét képező virágokról. Az örökzöldek, a különféle díszcserjék, színes bogyókkal ékesített ágak a látványos és kreatív esküvői virágdíszek kifogyhatatlan tárházát jelentik télen is.

Néhány példa a téli esküvői dekorációhoz felhasználható növényekre:

 • karácsonyi magyal
 • tollfű
 • selymes som
 • kúszó fajdbogyó
 • fekete berkenye

Az esküvői virágdekoráció asztalra is kerülhet, de, ahogyan fentebb is említettük, korántsem ez az egyetlen  felhasználási területe.

Néhány további példa a virágos esküvői díszítőelemekre:

 • menyasszonyi csokor (élő virág vagy örökcsokor)
 • dobócsokor
 • szülőköszöntő csokor
 • koszorúslányok csokrai
 • boldogságkapu
 • templomi virágdíszek

Esküvői dekoráció és esküvőszervezés - miben tudunk segíteni?

Az esküvői dekoráció témájában akár háromszor ennyit is írhattunk volna - és még akkor sem érünk a végére. Azt azonban biztosan állíthatjuk, hogy ha oltári jó esküvőt szeretnél, fordulj hozzánk bizalommal - nem fogsz csalódni. 
Dobd fel életed legkülönlegesebb napját az általunk kínált szolgáltatások valamelyikével - vagy akár mindegyékvel. 

Legyen szó:

 • egy exkluzív, minőségi kínálatot nyújtó kávébárról, amelynek választéka, illetve kávéinak különleges aromái biztosan hosszú ideig megmaradnak a vendégek ízlelőbimbóiban;
 • egy exkluzív koktélbárról, amelynek kínálata - és a bartender produkciója - garantáltan elkápráztatja a meghívottakat;
 • vagy egy különleges luxusautóról, amely méltó ennek a különleges napnak a hangulatához, és amelyből kiszállva valóban úgy érezhetitek, hogy ez a nap csakis rólatok szól.

További esküvői díszek, esküvői kellékek

Ahogyan a poszt elején is utaltunk rá, a különféle esküvői kiegészítők listája igencsak terjedelmes. A sokféle fénysoron és lampionon át a szalvétagyűrűkig hosszan sorolhatnánk a különféle dekorációs kellékeket. A hosszú listáról most négy olyan elemet emeltünk ki, ami meglepően sokat adhat hozzá a különleges esemény miliőjéhez.

Boldogságkapu

A boldogságkapu egyre népszerűbb dekorációs eleme az esküvőknek. Tökéletes kulissza a hitvesi csók fotózásához. Emellett egy szemet gyönyörködtető, ízlésesen feldíszített boldogságkapu látványa elkerülhetetlenül megidézi a romantikus érzelmeket - még az erre kevésbé fogékony vendégek számára is. A boldogságkapu-választék rendkívül széles, így kiválaszthatjátok azt a típust, ami tökéletesen passzol az esküvőtök hangulatához. 

Esküvői fotófal

Ma már lehetetlen - és nem is tanácsos - figyelmen kívül hagyni, hogy az okostelefon a mindennapjaink része. A fontos, emlékezetes, különleges események sokunk számára elképzelhetetlenek anélkül, hogy fotókon örökítsük meg azokat. Az esküvői fotófal éppen erre van kitalálva: egy kreatív, látványos háttér, ami az esküvő tematikájába illeszkedik. Elsősorban az ifjú pár fotóihoz szolgál tökéletes díszletként, de a vendégek is szívesen használják egymás fényképezéséhez és szelfik készítéséhez. Olyannyira, hogy valószínűleg a ti esküvőtökön is az  esemény egyik legnépszerűbb helyszínévé válik. 

Esküvői gyertya

A gyertya az esküvő egyszerű, de nagyszerű eleme. A gyertyafény mindig valami különleges, ünnepi alkalomra utal, az apró lángnyelvek által teremtett, bensőséges hangulat semmi mással nem helyettesíthető. Érdemes olyan gyertyákat választani, amelyek fénye távolabbról is jól látható, nem csak a közvetlen közelben tartózkodók számára érzékelhető. 

Esküvői táblák

Olyan dekorációs kiegészítőkről van szó, amelyek nélkül simán elképzelhető az esküvő, mégis egyre népszerűbbek a jegyespárok körében. Praktikus funkciójuk is van, mert (többlet) információt hordoznak. Tematikus esküvő esetén különösen erősíthetik az esküvői dekoráció hangulatát. 

Néhány példa esküvői táblákra:

 • köszöntő tábla
 • útjelző tábla
 • menütábla
 • bárpultjelző tábla
 • kávésarokjelző tábla
 • fotósarok információs tábla

Olcsó esküvői dekoráció: hogyan járhatsz jobban?

Egy esküvő esetén is fontos szempont lehet, hogyan tudjuk csökkenteni a felmerülő költségeket. Vannak, akik DIY-, vagyis csináld magad módszerekkel próbálják a kiadásokat mérsékelni. Kérdés, hogy így megúszható-e az esküvői dekoráció olcsón, vagy érdemes inkább profi szakembert megbízni?

Esküvői dekoráció házilag

Az esküvői kellékek olcsón megúszhatók, ha amit csak lehet, saját kezűleg készítetek el. Otthon is hangulatos és kreatív meghívókat, ültetőkártyákat alkothattok. Ráadásul ilyenkor a személyesség egy olyan plusz faktor, ami a “gyári” dekorelemek esetében hiányzik. Természetesen a fali és asztali dekorációk kialakítását is magatokra vállalhatjátok, ha van hozzá kellő időtök, kedvetek - és persze tehetségetek. 

Kinek ajánlható az esküvői díszítés házilag?

 • Aki egyébként is imádja saját maga csinosítani a lakását, szobáját.
  Akinek van ilyen téren tapasztalata, illetve van ehhez érzéke.
  Akinek elég ideje és energiája van a DIY dekorációk készítéséhez az esküvőszervezés egyéb teendői mellett.

Esküvői dekoratőr megbízása

Bár első látásra ez tűnik a drágább megoldásnak, nem biztos, hogy ez minden párra és esküvőre igaz. Egy profi esküvői dekoratőrnek lehetnek olyan kapcsolatai, amelyek révén a szükséges eszközöket és látványelemeket a szokásosnál kedvezőbb áron tudja megvásárolni vagy kibérelni. 

További fontos szempont, hogy ez sem véletlenül egy külön szakma.  Egy jó esküvői dekoratőr pontosan fel tudja mérni az ügyfelek igényeit és elvárásait, és az ezeknek leginkább megfelelő esküvői dekorációt ajánlani a számukra. Olajozottan működik együtt az esküvőszervezővel és az esemény lebonyolításában részt vevő többi szereplővel is. Tökéletesen érzi a teret és hogy a párhoz milyen helyszín és téma passzol. Ha pedig a helyszín fix, tudni fogja, milyen tematika illeszkedik hozzá (és fordítva). 

Kinek ajánlható az esküvői dekoratőr megbízása?

 • Akinek nincs elég ideje a dekoráció kivitelezéséhez, illetve a kellékek beszerzéséhez, bérléséhez.
 • Aki egy tipikus anti-ezermester típus.
 • Aki hajlamos elveszni a részletekben és bizonytalan benne, hogy az összkép végül mennyire lesz koherens.
 • Akinek nincs határozott elképzelése az esküvő látványvilágáról.
 • Akinek megéri, hogy az esküvői dekorációval kapcsolatos összes terhet leveszik a válláról.
 • Aki biztos szeretne lenni benne, hogy az esküvői dekoráció részleteiben és összességében is harmonikus, esztétikus és professzionális lesz.

Ehhez természetesen az is kell, hogy valóban hozzáértő szakembert válasszunk ki a feladatra. Ennek mikéntje azonban már egy újabb blogbejegyzés témája lehetne. 

Tematikus esküvői dekorációk

Megállíthatatlanul hódítanak a különböző tematika köré szervezett esküvők. A lehetséges témák száma gyakorlatilag végtelen, akár teljesen egyedi tematika jegyében is lebonyolítható az esküvő. 

Ennek ellenére vannak olyan tematikus esküvői dekorációk, amelyek töretlenül népszerűek. 

Ezek közül következik - a teljesség igénye nélkül - néhány: 

Klasszikus-elegáns esküvői dekoráció - Jellemzőek rá  a halvány, pasztell árnyalatok, a visszafogott formavilág és az egy vagy maximum két színárnyalat használata. (Gyakori a fehér és a krém vagy a fehér és a kék párosítása).

Esküvői dekoráció vintage stílusban - Ez a stílus egy időutazás az 1920 és 1960 közötti időszak látványvilágába. Dominálnak benne,  a púder színárnyalatok, a rózsák, a régi tárgyak (pl. könyvek, ódon falapok, lampionok), vintage keretek.

Kültéri esküvői dekoráció - A szabadtéri dekoráció alkalmazkodik a természet elemeihez, a bejárat, a vendégtér és az ifjú pár által elfoglalt terület kap legnagyobb hangsúlyt. Gyakran választanak a zöld mellé egy hangsúlyos, élénk árnyalatot, például kéket, rózsaszínt vagy lilát, ami dominál a dekorációban. A virágkapu és a virágszőnyeg is népszerű eleme a szabadtéri-romantikus esküvői dekorációnak, de a futószőnyeg is gyakran felbukkan.

Esküvői dekoráció különböző színekben - Különösen hódít a  zöld, lila vagy a kék esküvői dekoráció.
Reméljük, hasznos tanácsokkal szolgáltunk az esküvői dekoráció kialakításához. Sok sikert kívánunk  az esküvőszervezéshez és sok boldogságot a nagy napra, a mézes hetekhez, valamint sok örömet az utána következő házassághoz!