Blog


Praktikus tanácsok kreatív esküvői fotók készítéséhez

Az esküvői kreatív fotózás ötletek, méghozzá jó ötletek hiányában ugyanakkor aligha lehet sikeres. De legalább ennyire fontos, hogy minden meghatározó körülmény és feltétel ideális legyen a valóban kreatív esküvői fotók készítéséhez. 

Egy profi esküvői fotósban persze ilyen téren is lehet bízni, de azért nem árt, ha ti is tisztában vagytok a kreatív esküvői fotózás néhány fontos részletével. 

Cikkünkben ezeket fogjuk sorra venni:

 • Alapkérdések az esküvői fotózás kapcsán.
 • Az esküvői fotózáshoz szóba jöhető helyszínek.
 • Milyen legyen az esküvői fotók stílusa?
 • Végül pedig néhány igen hasznos tipp a fotózáshoz.

Kezdjünk is bele!

Ha igazán kreatív esküvői fotókat szeretnél, először ezeket döntsd el

Mielőtt hozzákezdesz a kreatív esküvői fotózás  megtervezéséhez, a most következő szempontokat érdemes alaposan végiggondolni. 

1. Az esküvő napján vagy külön napon készüljenek a páros esküvői fotók?

Fotózás az esküvő napján

Sokan ezen a napon szorítanak időt az esküvői fotózásnak. Ennek előnye, hogy a ruhát elég egy napra bérelni, egyszer kell fodrászról, sminkről gondoskodni. Van, akinek az is fontos, hogy az esküvőn lássa a párját először az esküvői ruhában. 

Ugyanakkor számos hátránya is van, ha az esküvő napján van a fotózás. Ilyenkor egyébként is igen szoros a menetrend, és sokszor ezek a nap legmelegebb órái. A menyasszonyi ruhában eljutni az esküvői fotózás helyszínére fárasztó, szó szerint verítékes munka, ami nem tesz jót a látványnak. A fényviszonyok sem a legideálisabbak a déli órák környékén, ráadásul a násznép órákra kénytelen nélkülözni az ifjú pár társaságát. 

Esküvői kreatív fotózás külön napon

Az előző pontban leírtak alapján először nézzük meg, mi szól ellene:

 • kétszer kell frizurát és sminket csináltatni,
 • duplán kell beöltözni,
 • esetleg a ruhát is kétszer vagy hosszabb időre kell bérbe venni

De előnyei is vannak  ennek a megoldásnak:

 • Ki tudjátok választani a legideálisabb időszakot az esküvői képek elkészítéséhez.
 • Biztos, hogy az ara sminkje és frizurája is tökéletes lesz.
 • Nem kell rohanni, nincs feszültség, a legjobb formátokat nyújthatjátok - és ez a képeken is látszik majd. 
 • Az esküvő napjának menetrendje kevésbé lesz feszes, és a vendégek sem hiányolják majd a nap két főszereplőjét.

Mindezek alapján mi azt javasoljuk, ha tehetitek, szervezzétek külön napra az esküvői fotózást. 

2. Ki készítse el az esküvői képeket?

A tökéletes kreatív esküvői fotók egyik titka, hogy fel tudtok oldódni, magatokat tudjátok adni a képeken. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy a fotóssal meglegyen a bizalmi kapcsolat. Amit viszont nehéz úgy felépíteni, ha a fotózás napján találkoztok először.

Ezért érdemes előtte legalább egyszer, de ha lehet, akár kétszer is összefutni vele, hogy megismerjétek egymást. Már az első találkozásnál egyértelmű, hogy egy hullámhosszon vagytok-e, és ha igen, a fotózás is sokkal jobban megy majd. 

Azért is érdemes időben, hónapokkal az esküvő előtt elkezdeni fotóst keresni, mert nekik is sűrű a naptárjuk esküvő szezonban. Így ráadásul több jelöltet is alaposan górcső alá vehettek, és megfontoltan választhatják ki a legmegfelelőbbet. 

3. Milyen napszak az ideális a kreatív esküvői fotózáshoz?

Részletkérdésnek tűnhet, de az esküvői fotók szempontjából kulcskérdés, hogy a nap melyik szakában készülnek. 

A kreatív esküvői fotók készítéséhez a legkevésbé alkalmas időszakot a déli órák jelentik. Ilyenkor a legerősebb a nap fénye, a beesési szög pedig kifejezetten előnytelen - ezért ezt a napszakot érdemes nagy ívben elkerülni, ha fotózásról van szó. 

Sokkal jobbak a reggeli vagy a délutáni órák, a leghangulatosabb esküvői képek napnyugta környékén készíthetők. A fény eloszlása, iránya és színe, az árnyékok tónusa és hossza is optimális a fotózáshoz ilyenkor - nem is szólva a pompás kulisszához, amit egy esküvői fotón a naplemente jelent. 

Kreatív esküvői fotózás - helyszínek

Az esküvői fotók a természetben és műteremben egyaránt készülhetnek - csak rajtatok múlik, melyiket választjátok. 

Ha beltéri esküvői fotózás mellett döntötök, az abból a szempontból egyszerűbb, hogy teljesen a fotósra hagyatkozhattok. Szabadtéri fotózásnál viszont érdemes ötletelni egy kicsit, hogy milyen esküvői fotózás helyszínek jöhetnek szóba. 

Sokan választják például az adott település főterét vagy egyéb nevezetes pontját - Budapesten például a Margit-szigetet vagy a Halászbástyát. Kis fejtörés után azonban biztosan találtok ezeknél eredetibb, különlegesebb, mégis legalább ennyire hangulatos helyszínt. Ne sajnáljátok rá az időt!

Néhány lehetséges szabadtéri helyszín kreatív esküvői fotózáshoz:

A városban

A zöldben

Tengerparton

Rusztikus építmények, romok mellett

Néhány különleges tipp, amitől igazán egyediek lehetnek az esküvői fotóitok

Szeretnétek egy olyan esküvői fotót, amilyen valószínűleg egyik ismerősötök vagy rokonotok esküvőjén sem készült még? Akkor dobjátok fel ezt a különleges napot az általunk kínált szolgáltatások valamelyikével - vagy akár mindegyékvel. Legyen szó:

 • egy exkluzív, minőségi kínálatot nyújtó kávébárról, amelynek választéka, illetve kávéinak különleges aromái biztosan hosszú ideig megmaradnak a vendégek ízlelőbimbóiban;
 • egy exkluzív koktélbárról, amelynek kínálata - és a bartender produkciója - garantáltan elkápráztatja a meghívottakat;
 • vagy egy különleges luxusautóról, amely méltó ennek a rendkívüli napnak a hangulatához, és amelyből kiszállva valóban úgy érezhetitek, hogy ez a nap csakis rólatok szól.

Ha egy ilyen luxusautó szolgál hozzá díszletként, garantáltan különleges lesz az elkészülő fotó. De a kávébár és a koktélbár is igazán kreatív esküvői fotó helyszín lehet. 

Milyen legyen a kreatív esküvői fotók stílusa?

A helyszín mellett leginkább a stílusuk határozza meg az esküvői képek hangulatát. 

Klasszikus stílusú esküvői fotók

Letisztult, sallangoktól mentes, visszafogott stílusú esküvői képek. Gyakran az esküvő valamelyik helyszínén, akár a kápolnában vagy a templom előtt készülnek, de egy rusztikus építmény is tökéletes hátteret biztosít neki. 

Romantikus esküvői képek

Tipikus szerelmes képek, csókkal, öleléssel, boldogan egymásba révedő tekintetekkel. Sok virággal - elkészítésükhöz akár az esküvői virágfal is háttérként szolgálhat.

Kreatív/vicces esküvői fényképek

Az igazán bolondos párok, akiknek lételemük a móka és egymás állandó ugratása, ezt a napot is gyakran ilyen hangulatban szeretnék megörökíteni. A különféle kreatív, vicces esküvői képötletekből sokat találhattok a neten. Lehet például olyan pillanat, amikor éppen a vízbe estek, az esküvői tortával is számos csínytevésre van lehetőség - igazából tényleg csak kreativitás kérdése az egész. Egy jó esküvői fotós ötleteire bizton számíthattok, ezen a téren is. A lényeg, hogy valami szokatlan, minél kevésbé sablonos, eredeti ötlet legyen a kép fő témája - az ifjú pár mellett, természetesen. 

További esküvői fotózás tippek

Kreatív esküvői fotózás előtt

Ha megoldható, ne az év legnagyobb bulijából essetek be az esküvői fotózásra. Legyetek kipihentek, igyatok sok folyadékot, és a kötelező fodrász-sminkes kört sem hagyjátok ki. A fodrász természetesen a srácokra is vonatkozik, ahogy a bajusz-, illetve szakálligazítás is. 

A legfontosabb: a természetesség

Egy esküvői fotózáson sokféle dologra kell figyelni, ráadásul ott a fotós, aki mégiscsak egy többé-kevésbé idegen ember. Ilyen helyzetben nem olyan könnyű elengedni magatokat, pedig a kreatív esküvői fotók annál jobbak lesznek, minél jobban sikerül ez. 

A szerelmetek, a boldogságotok akkor fog lejönni igazán a képerkről, ha a fotózást is úgy élitek meg, mintha senki és semmi más nem lenne jelen, csak ti. Próbáljatok meg a másikra és az iránta érzett vonzalomra koncentrálni, és elmerülni benne úgy, mintha tényleg kettesben lennétek. Megéri, mert ha sikerül, nem csak külsőleg érzi majd mindenki, aki rápillant az esküvői fotóitokra, hogy ti vagytok a tökéletes álompár. 

Még néhány tipp esküvői fotózáshoz 

 • Bízzatok a fotósban és hallgassatok rá, kövessétek a tanácsait. Akkor is, ha esetleg furának hangzó esküvői fotó beállítás ötletekkel állna elő. A kamera felől másképpen fest a látvány, és lehetnek olyan részletek, amiket az ő rutinos, szakértő szeme vesz észre. 
 • Legalább 2-4 órát számoljatok a fotózásra, de inkább tervezzetek többet. A végeredményre hatással van, mennyire tűntök nyugodtnak. Ha biztosan nem fogtok kifutni az időből, az már félsiker. 
 • Mivel a legtöbb esküvői fotózás nyáron történik, a kánikulára is készüljetek fel. Legyen nálatok naptej és kalap, ami a szünetekben véd a leégéstől. És persze legyen nálatok elegendő ivóvíz. 

Ezzel a kreatív esküvői fotókról szóló cikkünk végére értünk. Reméljük, sikerült hasznos tanácsokat adnunk, hogy a lehető legjobb esküvői fotókat tudjátok elkészíteni, amikor eljön a nagy pillanat!