Blog


A szülőköszöntő ajándék jelentősége és kiválasztása

Ha szeretnéd, hogy a jelképes meglepetésed méltán visszatükrözze háládat és szeretetedet, akkor egy szép virágcsokor és egy jó minőségű bor gondolatánál nem állhatsz meg. Hogyan érdemes belevágni az örömszülők ajándékainak kiválasztásába? Mire figyelj oda, mielőtt döntesz? Mikor add át? Cikkünkben minden fontos kérdésedre választ kapsz.

Több mint hagyomány: a szülőköszöntő ajándék jelentősége

A mai házasságkötések a személyes vágyak, igények megvalósításáról szólnak – egy modern világban ez pont így van rendjén. Ennek ellenére a régi világ esküvői tradíciói között is van néhány, amire még napjainkban is érdemes időt és energiát áldozni. Erre tökéletes példa a szülőköszöntés, ami az esküvők egyik legszívhez szólóbb része.

Ezért tartjuk létfontosságúnak a szülőköszöntést

Megtalálni az igazit egyet jelent azzal, hogy életed egy bizonyos szakaszában sikerült révbe érned. Ilyenkor érezheted úgy, hogy mindezt kizárólag önmagadnak köszönheted, de ebben a szüleid is nagy szerepet játszottak.

Bár a kapcsolat megtartása, a konfliktusok és nehézségek megoldása valóban a saját, közös sikered a pároddal. De az utat - aminek hála sikerült eljutnod a másikhoz -, a szüleid kövezték ki.

Értékrenddel, normákkal segítettek; megmutatták, hogy ki vagy és hogyan vagy képes biztonságot nyújtani egy másik ember számára. Ezért hisszük, hogy szüleid megérdemlik az extra figyelmet és törődést az esküvőd napján is.

Ki(k)re érdemes gondolni az örömszülőkön túl?

Természetesen olyan eseteket is láttunk már, amikor az örömszülők köszöntése több szempontból sem volt komfortos a jegyespárnak. Egyrészt nem mindenki olyan szerencsés, hogy szüleivel együtt ünnepelhesse a házasságkötését, másrészt van, hogy a kapcsolat megromlik vagy sosem volt igazán szoros.

Ha hasonló cipőben jársz, senki nem fog meglepődni, hogyha inkább lemondanál ezekről a percekről. Viszont ne feledd: nem muszáj kizárólag szülőket köszönteni. Ha a nagymamád nevelt fel vagy különösen sokat köszönhettél például a testvérednek, nagybátyádnak, bátran ajándékozd őket a nagy napon!

A lényeg, hogy olyan személyek kapják a kitüntetett figyelmedet, akik az életed során épp úgy melletted voltak jóban-rosszban, ahogy majd leendő házastársad lesz!

Szülőköszöntő ajándék esküvőre: gondolatok, tippek, ötletek

A szülőköszöntő ajándék kiválasztásakor alapszabály a személyre szabottság. De ezen kívül ugyanolyan fontos szempont a figyelmesség is. Ma már tengernyi cikk és webshop tele van ajándékötletekkel és -tippekkel, de mind ugyanazt hangsúlyozza. Virágcsokor az édesanyáknak, nyakkendő az édesapáknak. Valóban ennyi volna? 

Azt javasoljuk, hogy az átlagos (és közhelyes) ajándékokra kizárólag kiindulási alapként tekints! Minden választásba vidd bele önmagad és egyedi ötletekkel próbáld meg kifejezni a kapcsolatot, ami közted és szüleid között van.

Örömanya ajándék: az anya-gyermek kapcsolat kihangsúlyozása

Az édesanyád szemében örök gyermek maradsz, még akkor is, ha tökéletesen elfogadja a felnőtté válásodat.  Teljesen mindegy, hogy a 30. vagy a 40. életéved taposod, ő az a személy, aki mindig örömmel nosztalgiázik majd a gyermekkorodról. Az ajándékkereséskor érdemes ezt a gondolatot megragadni és olyan meglepetést keresni, ami segíti őt a boldog pillanatok felidézésében.

Örömanya ajándékötletek

Szóba jöhet ilyenkor egy egyedileg összeállított, saját készítésű fotóalbum, de egy olyan ékszerszett is, aminek elemei jól láthatóan összetartoznak – párosan hordhatók. Ha utóbbi mellett döntesz, célszerű olyan ékszert választani, aminek bizonyos része gravírozható vagy medálja az életetek egyik közös szimbólumát jelképezi.

Kifejezetten kedves ötlet még, ha a családi receptjeiteket könyvbe foglalod és olyan leírást készítesz hozzá, ami édesanyád szava járásával van megfogalmazva.

Abban az esetben, hogyha az ajándékod mellett ragaszkodsz a virágokhoz is, válassz egy olyan alternatívát, amit anyukád örökre megőrizhet a nappalijában! Ma már rengeteg csodaszép, egyedi virágboxszal találkozni – az alkotóik pedig gyakran vevők a személyre szabott verziók elkészítésére. 

Nagy kedvencünk még, amikor a házasulók virág helyett facsemetékkel köszöntik a szüleiket. Ebben a gesztusban egyszerre jelen van a figyelmesség és a kedvesség: a facsemetével állandóan törődni és gondoskodni kell, tökéletes szimbolikája az anya-gyermek kapcsolatnak.

Örömapa ajándék: értékállóság, személyre szabottság, minőség

Ha van dolog, ami az esküvőszervezés alatt az egyik legnehezebb feladat, az az apukád ajándékának megtalálása lesz. Nem csak azért, mert az apukák általában azonnal beszerzik maguknak, amire szükségük van, hanem mert teljesen másképp gondolkodnak egy ajándékról, mint az anyukák.

Természetesen egyáltalán nem lehetetlen küldetés, sőt…, de mindenképp kihívás! Az első tippünk, hogy valami olyat keress, ami összhangban van az örömanya ajándékával! Ez már önmagában is rengeteget segít az elindulásban és az ötletelésben – mutatjuk, mire gondolunk!

Örömapa ajándékötletek

Amint beírod az internetre, hogy ‘örömapa szülőköszöntő ajándék’, biztos lehetsz benne, hogy a következő ötleteket fogod találni: 

  • kalapács (ami átvitt értelemben azt jelképezi, hogy apukád biztos alapokat adott számodra),
  • egyedi hímzésű nyakkendő vagy zokni,
  • saját gravírozású boroshpohár.

Nem mondjuk, hogy a felsorolásban olvasható tippekből nem lehet végül egyedi ötletet kreálni, de valljuk be, “tucatajándékok”. Ezért azt javasoljuk, hogy a választást egyszerre igazítsd az apukád karakteréhez és az anyukád ajándékához!

Például, ha anyukádnak végül egy csodaszép, gravírozott ékszert választottál, akkor apukádnak beszerezhetsz egy kiváló minőségű zseb- vagy karórát! Az óraszámlap hátuljára ugyanúgy készíttethetsz egyedi feliratot, így a két ajándék minőségében és mondanivalójában is megegyezik majd.

A fotóalbum és a facsemete ötletét pedig ugyanúgy felhasználhatod apukád esetén is, csak tegyél bele egy kis csavart! Figyelj arra, hogy az ő fotóalbuma valóban őt szólítsa meg, tehát leginkább olyan emlékekből és képekből álljon, ami a ti kapcsolatotok hangsúlyozza.

Ha pedig anyukád facsemetét kap, édesapádnak átnyújthatsz egy személyre szabott, nyelére gravírozott ásót. Bár elsőre viccesnek tűnhet, de valójában egy nagyon figyelmes és érzelmes ajándék. Egyrészt ugyanúgy szimbolizálhatja azt a biztos alapot, amit sokan a kalapáccsal szoktak kifejezni. Másrészt ezzel az ásóval segíteni tud majd édesanyádnak a facsemete elültetésében. Kedves párhuzam, igaz?

A legjobb ajándék esküvőre: közös élmények

Vannak szülők, akik nem preferálják a tárgyi ajándékokat. Ilyenkor teljesen más szemszögből kell megközelíteni a szülőköszöntést; érdemes inkább programötletekben gondolkodni.

Wellness, kemping, színházbérlet, borkóstoló: a határ a csillagos ég, csak lehessen látni mögötte a gondoskodásod! Például, ha a szüleid még sosem ültek repülőn, biztosítsd nekik ezt az élményt egy párnapos európai úttal egybekötve! Biztos, hogy hálásak lesznek, főleg, ha ti is velük tartotok!

Hogyan válasszak esküvői szülőköszöntő ajándékot?

Tökéletes ajándék nem létezik, csak tökéletes ajándék valaki számára. Ezért sem szerettünk volna nagyon konkrét példákat hozni, mert sokkal fontosabbnak tartjuk a gesztusokat, személyes gondolatokat és figyelmességet. A jó döntéshez viszont gyűjtöttünk még néhány fontos szempontot, amiket érdemes szem előtt tartani.

Nem a pénz, hanem az üzenet számít

Mindenki tudja (legalábbis van sejtése róla), hogy egy esküvő megszervezése mekkora anyagi kiadásokkal jár még egy kisebb, visszafogottabb ceremónia esetén is. Ezért egy percig se stresszelj azon, hogyha nincs elég kereted drága ajándékokra és utazásokra. Ahogyan többször írtuk is, az ajándék értékét nem pénzben, hanem figyelmességben kell mérni – a szüleid ezt pontosan jól tudják, tőlük tanultad!

Klisék helyett személyre szabottság

Nem győzzük hangsúlyozni: felejtsd el a kliséket! Ahogyan egy plüssmackó sem egy átgondolt évfordulós ajándék, úgy egy palack bor és egy csokor virág sem ideális meglepi a szülőköszöntésre. Kiegészítésként persze tökéletes, de inkább a körítés legyen, mintsem a lényeg.

Az élettársak köszöntése is lehet ajándék

Elfogadás – ennél nagyobb ajándék aligha létezik. Miért írjuk és mire értjük? Ha a szüleid már nincsenek együtt, de újra rájuk talált a szerelem, gondolj rájuk is! Az élettársak számára is adj át egy szál virágot vagy mondj nekik néhány kedves szót, és biztos lehetsz benne, hogy a szüleid odáig meg vissza lesznek.

A szülőköszöntő ajándékok átadása

A hagyományok szerint a szülőköszöntés a polgári szertartás része, de ahogyan más szokásokhoz, ehhez sem kell feltétlenül ragaszkodni. Vacsora előtt vagy után, a tósztok közben, illetve egy teljesen privát és intim helyzetben is átnyújthatod az ajándékaidat. Válaszd azt a pillanatot, amiről pontosan jól tudod, hogy anyukád és apukád számára is komfortos és meghitt! 

Ne feledd: a mikor, mit és hogyan kérdését mindig neked és a kedvesednek kell megválaszolni, csak így lesz a végeredmény varázslatos, magával ragadó és “csak a tiétek”! A szüleid pedig? Mindennek örülnek majd, ha azt látják boldog vagy, boldogok vagytok!