Blog


Esküvői szokások BestBar módra: teremtsetek saját hagyományt!

Persze, arra is lehetőség van, hogy a megszokott tradíciókat és a saját vágyaitokat kombinálva teremtsétek meg a ceremónia és a lagzi hangulatát – a határ a csillagos ég! Most hoztunk néhány modern ötletet ahhoz, hogy egy olyan esküvőt szervezzetek, amit mások is azonnal megirigyelnek.

Esküvői ötletbörze a BestBar csapatától

Egy különleges nap megvalósításához különleges ötletek kellenek. A következő bekezdésekben összegyűjtöttük azokat az esküvői szokásokat, amikkel a lakodalom színvonala még magasabb szintre emelhető. 

Még mindig menő esküvői hagyomány a ceremóniamester

Ha már javában benne vagytok az esküvőszervezésben, akkor azt is tudjátok, hogy mennyi mindenre oda kell figyelni. Egy ponton túl szinte már lehetetlen plusz segítség nélkül az összes teendőt saját kézben tartani. Ezért is gondoljuk úgy, megérdemlitek, hogy legalább az esküvőtökön hátra dőljetek, és csak annyival kelljen foglalkoznotok, hogy örültök egymásnak és a nagy nap csodájának. 

A ceremóniamester feladatkörei

Ebben nyújt hatalmas segítséget, hogyha ceremóniamestert fogadtok, aki koordinálja és egyben szórakoztatja a násznépet. A ceremóniamester szerepe hasonlít a vőfélyéhez, de feladatköre sokkal összetettebb. Rengeteg mindent ellát, attól függően, hogy mire van szükségetek. Széleskörű kommunikációs eszköztára és problémamegoldó képessége segít abban, hogy:

  • minden az esküvői forgatókönyv és menetrend szerint történjen;
  • a lakodalomban résztvevő gyerekeknek is mindig legyen program;
  • egy kedves vagy vicces pohárköszöntővel felrázza a násznépet;
  • a gátlásosabb, idősebb vagy külföldről érkező (magyarul nem beszélő) vendégeket is szórakoztassa.

Emellett, ha kell, olyan helyzetekben is szerepet vállal, mint a parkoltatás, az elhagyott zsebkendők összeszedése, esküvői játékok lebonyolítása. Tehát minden olyan részletre odafigyel, amire nektek már nem lenne kapacitásotok.

Mondhatnánk úgy is, hogy a ceremóniamester egy személyben az esküvő “mindenese”, aki azért van ott, hogy a felmerülő akadályokat azonnal át tudjátok hidalni.

Ceremóniamester árak

A ceremóniamester szolgáltatásainak díja nagyon változó lehet, hiszen minden attól függ, mennyi dologban kéritek a segítségét. Egy kis böngészés után látni fogjátok, hogy a különböző honlapokon nincsenek feltüntetve konkrét árak, csupán árajánlat kérésére van lehetőség.

Célszerű ezért a legtöbb szimpatikus szakembertől kérni egyet, és az alapján mérlegelni. Jó, hogyha személyes találkozót is kértek, hiszen az első benyomás ebben az esetben is nagyon fontos.

Figyelmesség a násznép felé: vega, vegán és allergénmentes kínálat

Napjainkban már nagyon sokan küszködnek valamilyen ételallergiával. (Például: laktóz–, tejfehérje–, gluténérzékenység.) Az ilyen emberek számára igazi kihívást tud jelenteni, hogy a saját otthonukon kívül is tudjanak egy jót enni.

Emellett nem szabad elfeledkezni azokról a meghívottakról sem, akik elvi megfontolásból vegetáriánus vagy vegán étrendet követnek. Ajánlott ezért erre a szempontra is egyfajta hagyományteremtő szokásként, és egyben figyelmességként tekinteni.

Ehhez úgy kell összeállítani az esküvői menüt, hogy az mindenki számára komfortos legyen. Tehát érdemes előre egyeztetni a séfekkel és a cukrászokkal, hogy a főételek és a sütemények között is legyenek mindenmentes opciók. Így olyan gesztust tesztek a násznép tagjai felé, amiért biztosan hálásak lesznek.

Tippek a megvalósításhoz

  • Már az esküvői meghívó válaszleveléhez is csatoljatok egy olyan kérdéssort, ami választ ad arra, hogy ki és milyen étrendet követ! Így fel tudjátok mérni, hogy mekkora mennyiségben kell mindenmentes ételt rendelnetek!
  • Kérjétek meg a cukrászt, hogy az esküvői tortából is készüljön egy kisebb, mentes verzió is!

Minőségi koffeinforrás a nagy napon: specialty kávésarok 

Ha már a menü összeállítására is tudatosan odafigyeltek, turbózzátok fel az italkínálatot is! Nem is akárhogyan, hanem egy BestBar specialty kávésarokkal!

Napjainkban már rengetegen döntenek a professzionális módon elkészített kávék mellett, de az esküvőkön még mindig nem gyakran találkozhatunk velük. Pedig gondoljatok csak bele, hogy ez mekkora dobás!

BestBar kávésarok: szolgáltatáscsomagok

Mindenki előtt hosszú nap áll, szükség lesz a megfelelő koffeinmennyiségre. Bárki imádni fogja, hogy a lagzi közben egy profi barista nyomja a kezébe a kedvenc flat white vagy americano kávéját! Ami különösen szuper, hogy a BestBar csapataként ehhez több szolgáltatáscsomagot is kínálunk:

Szolgáltatás neveCsomagajánlatMikor válaszd ezt a csomagot?
Big Coffee Pack
  • kávégép
  • őrlő
  • csészék
  • eszközök
  • alapanyagok
  • szakképzett barista 
  • Amikor megvan a helyszín, de nincs semmi más.
  • Amikor nincs meg a helyszín sem.
Barista & Coffee
  • alapanyagok
  • szakképzett barista
  • Amikor megvan a helyszín és a szükséges technikai eszköztár.
Barista
  • szakképzett barista
  • Amikor megvan a helyszín, a kávégép, az őrlő, az alapanyagok és az eszközök is.

Látványshow és professzionális italkínálat: koktélbár

Az előző gondolatokat folytatva, modern esküvői szokássá válhat a BestBar koktélbár igénylése is. Az esküvőkön azt szokhattuk meg, hogy a kínálat 3-4 long drinkből, egy kis házi pálinkából és néhány tömény italból áll.

De mi lenne, ha igazi koktélok is lennének a lagziban? Na, és mi történne, hogyha a profi italok mellett, egy bartender flair show-val is szórakoztatná a násznépet? Szerintünk ez nem lehet más, csak egy garantált siker!

Non plus ultra, hogy a BestBar bármixerei még a koktélok ízvilágát is az aktuális évszakhoz igazítják! Tudtad például, hogy egy őszi esküvőre más kínálatot állítanak össze, mint nyárra?

BestBar koktélbár: szolgáltatáscsomagok

A kávésarokhoz hasonlóan a BestBar a koktélozáshoz is több szolgáltatást kínál. Így ebben az esetben is tudjátok mérlegelni, hogy melyik éri meg nektek igazán! A csomagok a kávészolgáltatásokkal megegyező módon lettek kialakítva, csupán az eszköztár és a szakember képesítése változik. 

Szolgáltatás neveCsomagajánlatMikor válaszd ezt a csomagot?
Big Cocktail Pack
  • felszerelt pult
  • minőségi italok
  • szakképzett bartender
  • Amikor megvan a helyszín, de nincs semmi más.
  • Amikor nincs meg a helyszín sem.
Bartender & Cocktails
  • eszközök
  • minőségi italok
  • szakképzett bartender
  • Amikor megvan a helyszín, de az italokkal már nem szeretnétek foglalkozni.
Bármixer
  • szakképzett bartender
  • Amikor megvan a helyszín, az italkínálat, az alapanyag és minden hozzávaló.

Szelfi automata

A nagy nap végén illik megköszönni a vendégeknek, hogy osztoztak veletek a legboldogabb perceitekben. Köszönő ajándékként sokan úgy döntenek, hogy süteményt csomagolnak, vagy olyan kreatív ültetőkártyát készítenek, amit mindenki hazavihet. Bár minden gesztus értékelendő, szerintünk ennél ma már jobb ötlet is létezik a köszönetnyilvánításra. 

Mi azt javasoljuk, hogy béreljetek egy szelfi automatát, amit bárki használhat! A lagzi során készített fotókat csiptessétek ki egy zsinórra, majd a hazaindulás alkalmával mindenkinek válasszatok egyet! A fotóknál nem is létezik jobb emléktárgy.

Szelfiautomata-bérlés árai

A szelfiautomata-bérlés ugyan egy nagyobb kiadásnak számít, de ezért szinte az összes szolgáltató óradíjban szabja meg az árait. A 2-3 órás bérlés átlagosan 50-70.000 forint közé esik, a maximum árak pedig (7 órás bérlés esetén) körülbelül 130.000 forintot jelentenek.

Ha kevesebbet szeretnétek költeni egy ilyen szolgáltatásra, akkor érdemes egy külön programot/játékot építeni a fotózkodás köré, amit a ceremóniamester irányít. Ennek köszönhetően pontosan annyi ideig használjátok a masinát, ameddig a bérlés tart, miközben mindenkiről készül egy szuper kép is.

Pro tipp: vegyetek az automata mellé vicces kiegészítőket! A kalapok, a hatalmas napszemüvegek, a virágfüzérek mind olyan bohém kellékek, amik önfeledtebbé teszik a fotózkodást! Ha még külön tematikája is van az esküvőnek és az esküvői dekorációnak, figyeljetek arra is, és ahhoz passzoló elemeket válasszatok!

Kiskedvencek nagy napja: esküvői kutyaszitter

A kutyatartás urbanizálódásával, napjainkban már nagyon sokan tekintenek családtagként a kiskedvencükre. Egy esküvő egész napos program, amin, ha valaki kutyásként az elejétől a végéig ott szeretne maradni, segítséget kell kérnie. Főleg igaz ez, ha valaki külföldről érkezik vagy az ország egy távoli pontjáról.

Itthon még kevésbé elterjedt szokás, de külföldön már egyre gyakoribb, hogy a házasulók kutyaszittert fogadnak. Bár Magyarországon még túl sok – kifejezetten esküvőre specializálódott szakember – nincsen, de külföldön látni erre példát. Ettől függetlenül még itthon is vannak olyan kutyaszitterek, akik vállalják a nagy napon résztvevő kutyusok figyelését, koordinálását. 

Különösen ajánlott ezen az opción elgondolkodnotok, hogyha ti magatok is büszke gazdik vagytok. Aki a szívetekhez közel áll, azzal meg kell osztanotok az esküvőtök pillanatait, még akkor is, hogyha négy lába van!

Klasszikus esküvői szokások, amik ma is menőnek számítanak

Most, hogy sorra vettük a trendi és modern esküvői szokásokat, érdemes megismerkedni 1-2 régi esküvői szokással is. Ha ugyanis azt gondoljátok, hogy már az összes a feledés homályába veszett, akkor nagyot tévedtek.

Már csak abból kifolyólag is, ha a lánykérésre gondoltok. Az eljegyzés egyáltalán nem újkeletű hagyomány, és ma mégis nagyobb divat, mint valaha. Emellett még mindig nagy népszerűségnek örvend például az esküvői torta felvágása vagy a menyasszonyi csokor eldobása is. Ezek pedig egytől egyig a klasszikus tradíciókhoz kötődnek.

De most egy pillanatra koncentráljunk azokra a hagyományokra, amik kevésbé sztenderdek, van bennük humorfaktor és egy kis babona! Kiindulási alapként, de inspirációgyűjtés gyanánt is érdemes rajtuk elgondolkodni.

A menyasszonyi ruhához kapcsolódó esküvői babonák

A klasszikus esküvői hagyományokat általában a régi babonák alakították. Céljuk többnyire az ártó szellemek elűzése volt. A menyasszony öltözékéhez számtalan hiedelem kapcsolódott. Úgyhogy ha egy kicsit is babonás menyasszony vagy, a következőkre mindenképp figyelj oda!

Gombok száma

A régi világban úgy tartották, hogy a friss házasoknak annyi boldog évük lesz, ahány gomb ékesíti az ara ruháját. Szerencsére napjainkban is gyönyörű megoldások vannak arra, ha egy gombsoros menyasszonyi ruhát szeretnél. 

Régi-új-kölcsön-kék

Még ma is kedves dolog, amikor a menyasszony betartja a “régi-új-kölcsön-kék” esküvői szokást. Ez röviden azt jelentette, hogy az arának a nagy napon viselnie kellett valami:

  • régit, ami a hajadonságot szimbolizálta (pl.: hajdísz);
  • újat, ami a jövőt jelképezi (pl.: cipő);
  • kölcsönbe kért csecsebét, amit egy barát vagy családtag adott, ezzel is rámutatva arra, hogy a jövőben is lesz kire számítani (pl.: ékszer);
  • kéket, ami a hűség és tisztaság jelképe (pl.: esküvői kék harisnyakötő).

De miért volt rá szükség? A magyar hagyományok szerint ez garantálta, hogy a házasulók közös életét szerencse kíséri majd. Szerintünk még ma is nagyon aranyos, ha erre odafigyeltek. 

 

Combkötő eldobása

A menyasszonyi csokor eldobása még most is nagyon közkedvelt szokás. Azt viszont már kevesen tudják, hogy ennek van egy “férfi kiadása” is, a combkötő eldobása! Ilyenkor a férj ellopja felesége harisnyakötőjét, és a násznép hajadon férfi tagjai közé dobja. A női változathoz hasonlóan, annak a férfinak kötik be a fejét a következő alkalommal, aki elkapja. Szórakoztató lehet, hogyha ezt a szokást esküvői játékként ti is beépítitek a nagy nap menetrendjébe!

Legyetek ti a követendő példák!

Mostanra jól láthatjátok, hogy a klasszikus esküvői szokásoknak is megvan a maguk helye egy modern lagziban. Mi mégis arra biztatunk titeket, hogy legyetek követendő példák, és teremtsétek meg a saját hagyományaitokat!

Ha tetszettek az ötleteink, és szívesen kipróbálnátok, mire képes a 

BestBar koktélbár

 és/vagy 

kávésarok

, akkor vegyétek fel a kapcsolatot velünk! Készséggel állunk a rendelkezésetekre!